Almelo's Weekblad

Een nieuw kinderkunstwerk voor
'aandacht voor de rechten van het kind'

4 jan 2005

ALMELO - Ze is geboren in Twente, maar woont al weer een paar jaar in het Zuid- Hollandse dorp Sommelsdijk. ChloŽ is de dochter van Trudy Duteweerd (afkomstig uit Hengelo) en misschien wel de jongste kunstenares van Nederland en ook nog succesvol! Toen ze 2 jaar was tekende ze haar eigen bloem en noemde deze de 'ChloŽbloem'. Het zou haar eerste kunstwerk worden, want ze woont immers bij beeldend kunstenaar Jaap Reedijk en zo'n ontwerp vroeg natuurlijk om verdere uitwerking.


Jaap gaf het ontwerp verder vorm en werkte het groot uit in hout. Intussen zijn er al veel ChloŽbloemen verkocht vanuit de galerie in Sommelsdijk en is het ook opgenomen in de kunstuitleen van de kunstenaar. De opbrengst van deze objecten is voor het goede doel; Stichting ROOS. Deze stichting is opgericht door Herman van Veen.

Stichting Roos
Waar Staat de stichting ROOS voor:
o het inrichten en instandhouden van het Monument voor het Onbekende Kind in Veenpark/De Wereld van Veen;
o het inrichten en instandhouden
van het Internationale Monument voor het Onbekende Kind op het Nationaal Verstrooiterrein Delhuyzen.

Monumenten voor ' het Onbekende Kind

Stichting Roos wil met de Monumenten voor het Onbekende Kind het volgende onder de aandacht brengen:
o het realiseren van plekken ter herinnering aan de vele kinderen over de hele wereld die door oorlog, honger, ziekte of andere oorzaken geen lang leven gegund was;
o uitdrukking geven aan lijden en sterven, rouw en troost;
o uitnodigen tot reflectie en bezinning;
o zich sterk maken voor het recht van het kind op gelijkheid, zonder onderscheid van ras, geloof of nationaliteit en het recht van het kind op begrip en liefde van zijn ouders en zijn omgeving;
o de politiek bewust maken van haar beleid dat onnodig lijden en sterven van kinderen tot gevolg kan hebben;
o een band scheppen tussen de landen van de wereld door het creŽren van plekken waar staatshoofden bloemen kunnen leggen bij een monument voor kinderen.

Het internationaal monument voor het onbekende kind

Op 26 september werd het monument levensgroot onthuld door Prinses Irene en Herman van Veen. De plek is Nationaal Verstrooiterrein Delhuyzen in Arnhem ter beschikking gesteld door uitvaartverzekeraar en - verzorger Yarden. Er zullen stenen komen uit 35 landen van over de hele wereld, waaronder Aruba, Zweden, Frankrijk, Egypte en Peru. Een plek om terug te kunnen kijken op het leven van een kind dat we verloren hebben, dat ons lief was en altijd zal zijn. Meer informatie over de ChloŽbloem www.chloebloem.nl Nieuw kunstwerk In navolging op haar inmiddels bekende 'CloŽbloem' heeft de 5- jarige ChloŽ speciaal voor het project 'Afspraak is afspraak' een nieuw ontwerp getekend voor de 'CloŽvlinder'. Ook dit ontwerp is door kunstenaar Jaap Reedijk uitvergroot tot een houten wandobject. Dit kunstwerk kan voor 10 euro 'geadopteerd' worden. In maart 2005 zal Herman van Veen het kunstwerk en de totale opbrengst aangeboden krijgen t.g.v. zijn verjaardag. De ChloŽvlinder zal daarna, met een speciale tekst van Herman, gaan rouleren tussen diverse instellingen die actief voor en met kinderen zijn zoals o.a. het Colombinehuis, Het Ronald McDonalddhuis, Sofia kinderziekenhuis etc. Voor 10,00 euro is het kunstwerk te adopteren en wordt uw naam vermeld in het kunstwerk. Steun daarom het project 'Afspraak is afspraak'. Wilt u meedoen stuur dan uw reactie naar: ChloŽkunst, Westdijk 53-55, 3245 BM Sommelsdijk. Het telefoonnummer is 0187 - 483523 of kijk op de website WWW.CHLOE- BLOEM.NL onder de rubriek 'kunstprojecten'. Wilt u uw bijdrage van 10 euro overmaken? Dit bedrag kunt u storten op giro 4767208 t.n.v. ChloŽkunst te Sommelsdijk, graag mťt vermelding van de naam die u op het kunstwerk wenst, (vanuit buiten land ook vermelden: IBAN: NL26 PSTB 0004 7672 08 BIC: PSTBNL21)

Herman van Veen foundation

Met de actie 'Afspraak is afspraak' zet de Herman van Veen Foundation zich in voor de rechten van het kind. Door deze actie wordt de aandacht gevraagd voor deze kinderrechten. De discussie wordt aangegaan. Mensen worden bewust gemaakt van de schending van de kinderrechten. Wereldleiders worden aangesproken op de afspraken die gemaakt zijn en kinderen worden daadwerkelijk geholpen d.m.v. kleinschalige projecten in binnen en buitenland. Natuurlijk is het de bedoeling dat er geld bijeen gebracht wordt.

Zůnder u.w financiŽle steun kunnen deze projecten niet uitgevoerd worden. UNICEF is blij met een ambassadeur als Alfred J. Kwak die hŤt op zijn eigen wijze doet. Zij doen het ook op hun eigen wijze. Een wijze die dichtbij CloŽkunst staat. Met een kunstwerk dat geld bij elkaar brengt voor de Herman van Veen Foundation, voor de kinderrechten dus.... Op 20 september jl. verscheen bij uitgeverij Signature een nieuw lees- en prentenboek van Alfred Jodocus Kwak: Afspraak is afspraak. Het boek werd na afloop van een voor de gelegenheid geschreven voorstelling Over de rechten van het kind in het Figi Theater te Zeist aan Herman van Veen en Harald Siepermann overhandigd.

De opbrengsten zijn voor de Herman van Veen Foundation in het kader van de campagne Afspraak is afspraak - kinderrechten zijn mensenrechten. Voor meer informatie kunt u terecht bij Harlekijn Holland (telefoon: 035-6026802) www.hermanvanveen.nl E-mail: info @ hermanvanveen.com