Algemeen Dagblad

Wageningen port bevrijdingsvuurtje hoog op



3 mei 1985
WAGENINGEN — Wageningen, waar 40 jaar geleden de capitulatie werd getekend, viert de bevrijding extra feestelijk. De stad staat de gehele zondag bol van de aktiviteiten.


„Het programma bevat voor elk wat wils", zegt H. Burgersdijk van de gemeente Wageningen. „Dat is bij het opzetten ervan steeds het uitgangspunt geweest."

De avond vóór het bevrijdingsfeest is ingeruimd voor bezinning. Na de traditionele dodenherdenking voert een regionaal koor in de Grote Kerk het Requiem van Mozart op. Het Wageningse Debutanten Toneel herdenkt in de Stadsschouwburg "vrede en vrijheid in proza en poëzie".


Bevrijdingsvuur


Voor hotel De Wereld, waarin in '45 de capitulatie van de Duitse legers zijn beslag kreeg, ontsteekt de burgemeester van Wageningen om middernacht het bevrijdingsvuur. Dit vuur is 30 jaar geleden door estafettelopers van de invasiestranden in Normandië naar Wageningen gebracht. Sindsdien wordt het in de plaatselijke gasfabriek brandend gehouden. Meer dan 2000 lopers brengen de vlam in de loop van de nacht naar 130 gemeenten verspreid over het land.

Onder het motto "Wageningen vrij-stad" treden er zondag in het centrum tientallen amateurartiesten op. Voorts worden er Breughelspelen opgevoerd en maakt een aantal regionaal bekende popgroepen zijn opwachting.


Defilé


In het begin van de middag is de intocht van ongeveer 1000 Canadese en Britse oudstrijders, onder wie generaal Kitching, die 40 jaar geleden bij de overgave aanwezig was. Na een defilé voor hotel De Wereld begint de officiële nationale bevrijdingsviering. Prins Bernhard, die bij deze gelegenheid een krans zou leggen, wordt wegens ziekte vervangen door prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.

Om 20 uur begint in het voetbalstadion op de Wageningse Berg een spectaculaire bevrijdingsshow met onder meer dans- en toneeluitvoeringen, de vertoning van oude filmfragmenten, een lasershow, vuurwerk en een optreden van de Wageningse popgroep Toontje Lager.

De top-act komt van Herman van Veen, met een speciaal voor deze avond geschreven programma. Het zal zijn enige optreden dit jaar voor een groot publiek zijn.

Toegangskaarten voor de show kosten ƒ 1,50 en zijn verkrijgbaar bij vier plaatselijke garages.

Wie niet van massabijeenkomsten houdt kan terecht in de Stadschouwburg. Vijf orkesten verzorgen daar een non-stop jazzconcert. Kaarten hiervoor zijn te koop bij de plaatselijke VVV.