GOUDSE COURANT

Herman van Veen start actie voor kliniek

3 april 1987


Met de voorstelling 'De zaal is er' in het Haagse Congresgebouw geeft Herman van Veen op zondag 26 april een eerste aanzet tot een actie voor de Daniël den Hoedkliniek. De totale opbrengst van die avond gaat naar een nieuw project van het Rotterdamse kankerinstituut Bijna 1,6 miljoen is er nodig voor een isolatie-afdcling van acht kamers, waar (meestal jonge) patiënten, die een zeer zware behandeling moeten ondergaan, enige tijd moeten verblijven. De kliniek zit dringend verlegen om deze ruimte, maar hoeft op overheidsgeld niet te rekenen. Daarom schiet Van Veens Stichting Colombine te hulp. De cabaretier is oprichter van de stichting, die zich inzet voor een beter menselijk beslaan. Prinses Irene is een van de bestuursleden. „Voor de patiënten is zo'n gedwongen isolement al erg genoeg", zegt Anne Geenen, secretaresse van Herman van Veen en medewerkster van de Stichting Colombine. „Daarom moeten die kamers zo aangenaam mogelijk worden gemaakt We denken bij voorbeeld aan kunstwerkjes aan de muur en wanden van glas, zodat de mensen elkaar kunnen zien. En wie daar even geen behoefte aan heeft, trekt de gordijnen dicht. De privacy moet ook worden gewaarborgd".


Anne Geenen stelt nogmaals met nadruk dat Colombine met de voorstelling in Den Haag een eerste aanzet tot de actie geeft. „Wij willen hiermee anderen motiveren on. ook iets te gaan doen. Wij hebben inmiddels al sponsors gevonden, maar proberen er nog veel meer aan te trekken. We hopen op een soort sneeuwbaleffect". Het idee voor de actie ontstond, nadat dr. A. Kagenbeek, internist en hematoloog bij de Daniël den Hoedkliriek, eind vorig jaar op een speciale avond van Colombine kwam vertellen over het nieuwe project. Een paar mensen van stichting bezochten daarna de kliniek en ontwikkelden een plan,

Hagenbeek:, Colombine wil een voorbeeld stellen. De keuze is daarbij op ons gevallen, maar het had ook een ander kankercentrum kunner zijn". Volgens hem komt de kliniek door de budgetering niet meeer toe aan het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. „Terwijl dat onze taak is", zegt hij. „We moeten daarom naar andere wegen zoeken om dit wel te kunnen realiseren. Vandaar dat we heel erg blij zijn met deze actie".


Leukemie


Zo'n nieuwe ontwikkeling is een heel intensieve behandeling van bij voorbeeld jonge mensen met leukemie. Deze wordt al toegepast in de Daniël den Hoedkliniek. Hagenbeek: „De paitienten worden in korte tijd behandeld met een hoge dosis anti-kanker- medicijnen, in combinatie met hoge dosis totale lichaamsbestraling, met als doel om de ziekte uit te roeien".

Maar door die behandeling verdwijnt ook al het normale beenmerg. „De patiënt heeft geen afweer meer", legt Hagenbeek uit. „Bacteriën zijn levensgevaarlijk, want die kunnen infecties veroorzaken. Dit vang je op door een beenmergtransplantatie toe te passen. Het beenmerg wordt afgetapt van een bijpassende donor, meestal een broer of zuster van de patiënt. Dit geef je aan de patiënt, op dezelfde manier zoals dat bij een bloedtransfusie gebeurt'. Het is van levensbelang dat patiënten tijdens de behandeling, die enige weken duurt, zo geïsoleerd mogelijk worden verpleegd. Ze verblijven dan in zogenoemde Laminar Flows. Hagenbeek: „Een steriele tent, met wooncompartiment en bed. Alles wat daar binnenkomt is steriel: eten, het krantje, de boeken en puzzels". De acht steriele kamers, waarvoor nu de actie op gang komt, zijn voor patiënten die een wat minder intensieve bchandeling moeten ondergaan.

Na de voorstelling op zondag 26 april zullen Herman van Veen en dr. Hagenbeek verdere plannen ontvouwen in het Scheveningse Kurhaus. Anne Geenen licht nu al een en ander toe. „Het streven is om het bedrag binnen vijfjaar bijeen te brengen", vertelt ze. „Eind 1989 gaat Colombine in samenwerking met een aantal instanties een film maken rond het project. Maar er zijn meer ideeën. Zo denken we aan een enorme thermometer in de hal van de Danièl den Hoedkli- niek, waar geld in kan worden gestopt. Elk bedrag is welkom.
De bedoeling is dat er later op de isolatie-afdeling een speciaal steentje komt, waarop de namen staan vermeld van alle mensen die geld hebben gegeven".