Utrechts Nieuwsblad
Walther Kahn.

De klas van Mok

3 feb 2005

Met verbazing zag ik een foto van ons schoolteam in 1956 (schatting) bij nogal wat verhalen over DOS. Daarbij wordt de suggestie gewekt dat het een DOS-elftal is. Volgens mij zijn het allen klasgenoten van de klas van de veel door Hennan genoemde heer Mok aan de Mgr. van de Weteringstraat.


Het team heeft dus weinig met DOS van doen, maar was wel altijd op het schoolplein achter de school actief. Vaak ging de bal over de muur in de tuin van de kardinaal aan de Maliebaan. Dan was het even goed uitkijken of er niemand liep en kon je hem terughalen. Ikzelf sta niet op de foto, doordat ik hem heb genomen. Als zoon van een fotohandelaar (meneer Mok was daar ook klant) was ik daarmee al actief. Wel staan erop: André Hoogendoom, Herman van Veen, Rob Rijnders, ? Jansen en Max Maat. Zittend: ?, Alex Mackaay (keeper), Jaap van Lier en Tom Pronkhorst. Ik fietste nog wel eens met Herman naar huis, want ik moest langs de Vogelenbuurt naar de Oudenoord, waar ik woonde.

Recent heeft Herman de aftrap verricht bij een veteranenwedstrijd van mijn team Hercules tegen Kampong. Helaas was ik op dat moment met vakantie en heb hem niet getroffen na vijftig jaar. Mijn ploeggenoten berichtten dat hij nog aardig mee kon komen.

Uit de lagereschooltijd kan ik me verder herinneren dat we een keer na schooltijd met een paar jongens en meisjes uit de klas naar het gebouw van het studentencorps op het Janskerkhof zijn gegaan en daar in zo'n erker zijn gaan zitten. Eén van ons mocht voor de groep staan en een meisje respectievelijk jongen uitkiezen om mee te zoenen; die op zijn of haar beurt weer een ander en zo verder. Uiteraard waren er enkelen die veel aan de beurt kwamen. Herman was daar zeker ook bij en heeft het spelletje wellicht zelfs verzonnen. Mogelijk kan hij zich dit nog herinneren.

Ik heb ook het vage idee dat Herman als 'bleekneusje' (net als ik) korte tijd in een vakantiekolonie in Egmond of Nunspeet heeft gezeten. Maar dit weet ik niet meer zeker. Meestal ging je daar maximaal zes weken naar toe (ik evenwel 7,5 maand).Walther Kahn