Utrechts Nieuwsblad
Mevr, E. Mok-Paner

Bijzonder feest

3 feb 2005

Met veel bewondering las ik elke maand de jeugdherinneringen van Herman van Veen in uw dagblad.


Toch wil ik ook nog een herinnering uit Hermans jeugd of liever gezegd uit zijn beginperiode als artiest, zo'n dertig jaar geleden, in herinnering brengen.
Herman heeft toen voor zijn onderwijzer van de Maria Montessorischool, Bram Mok, een feestavond georganiseerd met zijn gehele combo. Dit was in de Vrije Universiteit van Amsterdam, ter gelegenheid van de opening van de nieuwe Buitenveldertse Montessorischool, waar Bram Mok toen hoofd van was. Dit was in 1975. Herman was direct bereid deze avond tot een onvergetelijke te maken voor de leerlingen, leerkrachten en ouders. Het werd een knallend feest, waarvan veel foto's in mijn bezit zijn.

Op deze bijzondere feestavond werd Herman door zijn oud-onderwijzer wederom een kleine viool aangeboden; om dit instrument vervolgens door te geven aan een getalenteerd kind in zijn omgeving. Zoals dit destijds ook bij hem het geval was, toen hij nog leerling was van de lagere school. Herman heeft op die viool zijn muzikale talent kunnen uiten en heeft later het conservatorium doorlopen. En zie, Herman is uitgegroeid tot één van de grootste artiesten van ons land.

De heer Mok is helaas in 1977 overleden. Maar als zijn echtgenote wil ik Herman nogmaals hartelijk danken voor deze bijzondere geste. Mijn drie dochters en hun echtgenoten en ik zijn dan ook grote fans van Herman en volgen al zijn activiteiten. Herman, hartelijk gefeliciteerd met je 60ste verjaardag.
Hartelijke groeten en veel succes.Mevr, E. Mok-Paner.