Nieuwsblad vd dag
THEA DETIGER

De eend VAN 36 MILJOEN

2 dec 1989

Nederland krijgt volgend jaar een ambassadeur die ons land wereldwijd zal promoten. Het is de eigenzinnige eend Alfred Jodocus Kwak, wiens tekenfilmavonturen in tientallen landen te zien zullen zijn. Van het Verre Oosten tot Zuid-Amerika en Afrika zullen de tv-kijkers kennismaken met de milieuvriendelijke eend, die vanuit zijn klomphuis in Polderdorp, Grootwater- land, de wereld intrekt om hier en daar wat recht te zetten.


Met de 36 miljoen gulden die met de 52-delige serie gemoeid waren, is 'Alfred. J. Kwak' de grootste produktie die ooit in Nederland werd gemaakt en de grootste animatie-produktie ooit in Europa gemaakt. Producent Dennis Livson van Telecable in Amsterdam, die de serie in co-produktie met tv-stations in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Tokio maakte, is dan ook heel trots dat Nederland het recht van de eerste uitzending heeft. De VARA begint op kerstavond met een dubbele aflevering van de avonturen van Alfred Jodocus Kwak, terwijl de meeste andere landen de eend pas in september 1990 op het scherm brengen. Alfred Jodocus Kwak is bedacht door Herman van Veen en getekend door de Duitse ontwerpers Harald Siepermann en Hans Bacher, die ook door Spielberg en Disney werden ingehuurd voor 'Roger Rabbit'. Toen Disney lucht kreeg van de serie over Kwak, wilden ze hem daar graag maken. "Disney is een grote concurrent voor me geweest in de race," zegt Dennis Livson. "Maar gelukkig hebben we de produktie hier kunnen houden. Het is tenslotte een Nederlands idee en een Nederlands initiatief, en de serie speelt zich met zijn molens, polderweggetjes en sloten ontegenzeggelijk in Nederland af."

Livson was meteen enthousiast voor het project toen men hem het stripalbum liet zien dat Siepermann en Bacher maakten op basis van Van Veens LP en musical over Kwak. "Het hele concept sprak me geweldig aan en daarin blijk ik niet alleen te stam. De meeste landen, waar Kwak zal worden uitgezonden, hebben de serie ongezien gekocht. Ik hoefde alleen maar de karakterbe- schrijvingen te geven en te vertellen waar het over ging."


Alfred is volgens Livson een combinatie van Charlie Chaplin en Don Quichotte. Hij heeft de manier van lopen van Chaplin en de idealen van Don Quichotte. Hij verzet zich tegen onrecht, onder andere tegen apartheid. Hij neemt het op voor arme dieren die geen water hebben, en hij strijdt tegen tirannen en andere misdadigers. Dat gebeurt allemaal vanuit een eenvoudige, oprechte overtuiging, zonder te moraliseren. Zo nu en dan maakt de eend met zijn eeuwige rode sjaal en zijn plompe platvoeten zelfs de indruk heel naïef te zijn. Maar zoals hij zelf altijd zingt: "Kwek, kwek, kwek, ik ben wel goed, maar ik ben niet gek."

In de eerste aflevering verliest Alfred, net uit het ei gekropen, al meteen zijn vader en moeder. Hij moet zich zelf zien te redden. Gelukkig slaagt hij er gauw in vrienden te maken. Met Henk de Mol, bijvoorbeeld, die zich opwerpt als stiefvader van de kleine Kwak. Andere trouwe vrienden zijn kapitein Olaf Stoppel, met wie Alfred zijn avonturen op zee beleeft, en professor Paljass, die hem zo nu en dan een ruimtevaartuig bezorgt om ongeregeldheden p de maan recht te zetten. En dan zijn er nog de wijze uil Wisal en het goedmoedige nijlpaard Hannibal, die op de hand van de rechtvaardige eend zijn. Pas halverwege de serie (volgend jaar zomer) ontmoet Alfred ook een geliefde. Het is de zwarte eend, Winnie Wana.

Natuurlijk heeft Alfred ook tal van tegenstanders. De belangrijkste is Dolf de Kraai, die in verschillende hoedanigheden zijn pad kruist. Hij zit al bij Alfred in de klas als het gemeenste kereltje van de school, en later zal Alfred hem nog vaak weer ontmoeten, bijvoorbeeld als wapen- of drugshandelaar of als slavendrijver. Hij is een dictator van het zuiverste



Thea Detiger