Gooi- en Eemlander
Hans Visser

Herman van Veen zingt grenzen tussen Oost en West weg


Als er ooit een muzikale taal is uitgevonden die alle grenzen overstijgt, dan is dat die van Herman van Veen. Maandagavond bewees hij met Nederlandse musici en een aantal jonge mensen uit het Middenoosten hoe volkomen logisch muzikale stijlen uit alle windstreken met elkaar kunnen vervloeien en een eenheid kunnen vormen.


Van Veen trad op in het Amsterdamse Concertgebouw tijdens een avond van Music in ME ofwel Middle East, een project van de Bergenaar Frans Wolfkamp, oud-directeur van het conservatorium in Alkmaar en het festival Holland Music Sessions. Onder de hoede van de VN zette hij een paar jaar geleden een project op dat jonge mensen uit IsraŽl en andere landen uit dat gebied, die min of meer met elkaar in staat van oorlog verkeren, met veel succes samen muziek laat maken.
"Ik speel graag muziek die vredig stemt", zegt Herman van Veen. Dat bleek. Met onder anderen zijn 'eigen' Edith Leerkes op gitaar en Wieke Garcia op percussie, aangevuld door het pas met de Kersjens Prijs bekroonde Zapp String Quartet, legde hij de basis voor een programma waarin hij een groep jongeren uit het Midden-Oosten op snaarinstrumenten en slagwerk volkomen liet integreren.

Symbolisch was wat dat aangaat Hermans lied over Jeruzalem en de verspreiding van de joden door de wereld, prachtig begeleid door musici uit IsraŽl, JordaniŽ, SyriŽ en Irak. Dat is nog eens wereldpolitiek. Herman leek het te zingen met door emotie verstikte stem.

Als een kleine heldere ster straalde de veertienjarige Ramz Sahouri, half Jordanees, half Palestijns. Volgens Herman een meisje met de mooiste oogopslag ter wereld, maar voor wie luisterde ook iemand met een in dit kader betoverende stem en oriŽntaalse manier van zingen, die goed kleurde bij de al die gestreken en getokkelde snaren. Net als de anderen uit dit internationale gelegenheids- ensemble kwam hij haar op het spoor tijdens in hun landen gehouden audities. Dat belooft wat als ze volgend jaar met Herman op tournee gaan.

Het optreden van dit internationale ensemble vloeit voor uit Hermans ambassadeurschap van Music in ME, zoals ook de aanwezige vioollegende Ida Haendel en haar jongere, maar even flamboyante collega Nigel Kennedy. Ook pianist Louis van Dijk trad maandag tot die groep toe om te zijner tijd iets moois voor de vrede in het Middenoosten te ondernemen.

De avond was tevens bedoeld om geld bijeen te brengen. Onder meer voor het neerzetten van muziekscholen. Voor dat doel was er een veiling.
Een shirt met alle handtekeningen van de spelers van AZ bracht 450 euro op. Daarentegen was een weekeindje Parijs met het Nederlands Danstheater goed voor 3000 euro. Een geschilderd drieluik van Van Veen leverde 9500 euro op en een rondleiding door politiek Den Haag door Alkmaarder Flits Wester bracht 1200 euro op. Een basgitaar van Jan Akkerman ging weg voor 1800. Een schilderij van Jan Cremer werd verkocht voor 42.000 euro.Hans Visser