de Telegraaf

De Macht van Muziek

2 nov 2005

Wat een mooie emoties speelden zich af in het Amsterdamse Concertgebouw, waar 350 in avondkleding gestoker gasten genoten van het benefietgala 'Music in Me 2005'. Mt staat voor Middle east, Midden-Oosten.


Op deze avond musiceerden en zongen toptalenten uit de Arabische landen en Israël gezamenlijk om daarmee een vredessignaal af te geven. Herman van Veen fungeerde op de bühne als muzikale meester en met zijn fluwelen stem riep hij op: "Om niet alleen een medicijn tegen de vogelgriep te maken, maar ook een tegen het fascisme van de Iraanse president. "Laat de joden jood en de Chinezen geel", zong Herman. Zijn bekommernis om de tragedie in het Midden-Oosten, leidde tot de oprichting van het Music in Me Youth Ensemble, dat voor het eerst optrad.

Drijvende kracht achter het gala is Frans Wolfkamp. Eind 1999 stelde hij tijdens een vergadering van de International Music Council (IMC) in de Jordaanse stad Petra, aan de Israëlische musicoloog Edwin Seroussi voor 'om onze Palestijnse vrienden te vragen lid te worden van de IMC'. Ter plekke nog werd het Arab Jewish Youth Orchestra opgericht.

In Nederland resulteerde dat in 2003 in de oprichting van de stichting Music in Me, die zich inzet voor mensen, die als gevolg van oorlog en armoede anders verstoken zouden blijven van muziek. De stichting heeft inmiddels 25 projecten ontwikkeld.

Ook in Canada en de VS is Music in Me opgericht.
Tijdens het aperitief sprak ik nog even met oncoloog Bob Pinedo over het mogelijk kankerbestrijdend sojamengsel, dat Connie Breukhoven op de markt wil brengen en waar volgens hem eerst gedegen onderzoek naar moet worden gedaan. "Ik hoop dat ze verstandig is", zei Pinedo met zachte stem. Een nogal opvallend verschil met de oprisping van mevrouw Breukhoven in deze krant, 'dat een deel van de medici wel met de bekende strontkar voor haar klaar zou staan'. Blijkbaar is dit het vocabulaire, waarbij mevrouw Breukhoven zich het meest op haar gemak voelt.

Het prima door Martinair Partyservice verzorgde diner bestond uit ingrediënten uit de Europese en Midden-Oosten-keuken. Tussen de gerechten door traden diverse artiesten op. Het meest indrukwekkend was het lied, "In the desert", van het in Jordanië wonende Palestijnse meisje Bamz Sahouri.

Bij de veiling, verzorgd door Job Ubbens van Christie's, waren opmerkelijke voorwerpen voor soms opvallende bedragen. Een drieluik, geschilderd door Herman van Veen, werd voor 9.500 euro gekocht door Ab Brink.
Tijdens het bieden had hij voortdurend oogcontact met zijn echtgenote Nina Brink.

De Amsterdamse accountant Renze Hasper betaalde maar liefst 42.000 euro voor een schilderij van Jan Cremer. "Dat komt in ons huis in Italië te hangen", vertelde de nieuwe eigenaar. Uiteindelijk bracht de avond netto 150.000 euro op.

Als er één woord het gala kon omschrijven, dan was hea wel 'ontroering'.

'ln schoonheid wil ik wandelen', zong Herman van Veen.

En wij willen graag meelopen, Herman, zingend!