Algemeen Dagblad
Peter den Boer

Dat is geen kunst!

19 dec 1982

ALS we nou gewoon de juffrouw met die jongens en de knul van Van Duin naar Amerika sturen, willen de heren critici aldaar dan ook zo onaardig doen?


Nee toch zeker, de kranten staan na hun optreden op Broadway bol van de lof. "Wat een types, eindelijk twee artiesten in wie de gemiddelde Amerikaan zichzelf én zijn wensdroom kan herkennen".

Zo'n tekst zou een heel wat betere ontvangst zijn dan "die boerenpummel van wereldklasse" is toebereid. We citeren hier de gezaghebbende criticus van de New York Times die met een pennetje van vitriool Herman van Veen heeft afgebrand.
De show 'All of him' (van Herman dus) is geflopt, luttele dagen na een nog redelijk hoopvol begin. Je kunt echter geen vrijplaatsen blijven geven, Herman komt van een koude Amerikaanse kermis thuis.

Wat hem het meest kwalijk is genomen, is zijn "gepreek". Ook gezeur over vrede, zeehondjes en werkloosheid heeft hem geen goed gedaan.
"We zijn dankbaar dat de grondwet Van Veen verbiedt een politiek ambt in New York te bekleden", zo meldt de kritiek nog. Herman ook, denk ik. Hij zal zich nu wel realiseren dat de Amerikaanse showbizz net iets harder is dan in Nederland. Wat goed is voor ons is lang niet goed voor daar. Bovendien houden Amerikanen er niet van om met de neus op de feiten te worden gedrukt.

Nederlandse recensenten daarentegen vinden het prachtig als een artiest al het leed van de wereld verbeeldt. Heel gevoelige stukjes zijn hierover al gepleegd.
Ook hierdoor zullen juffrouw Vanessa en jongeheer André het kunnen maken op Broadway. Kijk maar naar de verpletterende vaderlandse kritieken op hun jongste rondborstige klucht. Dat geeft alle hoop voor een juichende beoordeling aan de andere kant van de oceaan.
Bovendien staat de gehele Boezemvriend zo stijf van de reclame dat de rolprent ook nog eens achter elkaar op de televisie aldaar kan komen.

Noem dat maar eens geen kunst!PETER DEN BOER