de Telegraaf

Sir Richard en ridder Hugo

1 nov 2005

"Het is ongelooflijk dat binnen zes weken het plan voor een nieuw ziekenhuis is gerealiseerd. Maar ik heb gemerkt dat Richard Branson een man van snelle beslissingen is", aldus een zeer enthousiaste telefonische reactie van de sinds 1990 in Zuid-Afrika werkzame Nederlandse arts Hugo Tempelman.


De Brit Sir Richard Branson is bekend van zijn luchtvaartmaatschappij Virgin Express, van zijn transatlantische ballonvaarten en van zijn liefdadigheid. 'Wonderdokter' Tempelman nam in 1994 een tweede hypotheek op zijn huis, kocht 40.000 stenen en bouwde met de lokale bevolking van de township Elandsdoorn, op twee uur rijden van Johannesburg, een ziekenhuis, genaamd Ndlovu Medical Centre. Omdat Hugo óók een doortastende ondernemer is, zette hij onder het motto: 'Geef ze geen vis, maar leer ze vissen', allerlei ambachtelijke bedrijfjes op, zoals bijvoorbeeld een bakkerij, die uitstekend wordt gerund door een plaatselijke ondernemer. Inmiddels raakte Herman van Veen met zijn stichting Colombine ook enthousiast en dat resulteerde weer in een kraamkliniek.

Lintjesregen

Hugo's werk wordt gelukkig ook in Nederland geprezen. Want tijdens de lintjesregen afgelopen april werden hij en zijn vrouw Liesje ridder in de orde van Oranje- Nassau. Inmiddels is de kliniek, waar ook nog vier andere artsen en zijn vrouw werken, uitgegroeid tot het grootste aids-behandelcentrum van de provincie Mpumalanga.

Dat trok de aandacht van Brian Brink, directeur van de medische afdeling van de mijnbouwgigant Anglo American, de grootste werkgever van Zuid-Afrika. Brink legde weer het contact tussen Sir Richard Branson en Tempelman. Afgelopen week bracht Branson een bezoek aan Ndlovu Medical Centre. Tempelman: "Hij was enorm onder de indruk van de overlevingskansen voor met hiv besmette mensen, door de behandeling die wij ze geven. , "Tot nog toe", zo vertelde Branson, "zag ik in Zuid-Afrika steeds meer wanhoop en afbraak, maar nu heb ik voor het eerst weer hoop gezien".

De topondernemer nodigde het echtpaar Tempelman uit in zijn privé-wildpark in het Sabi Sand-gebied (Krugerpark), om te kijken naar de mogelijkheden voor aids- behandeling aldaar.

"Na drie dagen brainstormen kwam er een fantastisch plan op tafel waarbij het concept van Ndlovu Medical Centre gekopieerd gaat worden in het Krugerpark-gebied. Branson en Anglo American betalen het 10 miljoen euro kostende hospitaal, alsook de exploitatie tot 2009. Ik ga het parttime leiden." "Alles gaat in een stroomversnelling. Ik krijg hier de kans om mijn droom te verwezenlijken: het dupliceren van het concept, waar we elf jaar aan gewerkt hebben. Daarmee maken we voor een gebied van zo'n 100.000 mensen een gecontroleerde hiv/ aids-zoig bereikbaar."

Inmiddels zit Tempelman voor een paar dagen in New York, waar hij samen met Branson en 's wereldst grootste filantroop Bill Gates in een paneldiscussie zal optreden tijdens de Time Global Health Summit over het aids-probleem in Afrika.