LEIDSCH DAGBLAD
Herman Joustra

Kwak en de rechten van het kind

1 okt 2003

LEIDEN - Alfred Jodocus Kwak zet zijn carrière voort. De creatie van Herman van Veen zal te zijner tijd te zien zijn in een nieuwe animatiefilm. Van Veen lichtte gisteren al en tipje van de sluier op. "Zijn verkering wordt gekidnapt in Hotsknotsbotswana en Alfred moet dat mokkeltje gaan bevrijden." De zanger en cabaretier zei dat gisteren tijdens de officiële presentatie van het boek, cd en de dvd 'Alfred Jodocus Kwak - Verboden te lachen' in de Leidse Schouwburg. Het boek vertelt op milde toon over de aids-problematiek in de Derde Wereld. Eerdere boeken van Alfred Jodocus Kwak kwamen in twintig talen uit. Totaal zijn er ruim een miljoen exemplaren van verkocht. De cd en de dvd zijn een weergave van de voorstelling die hij eind vorig jaar voor uitverkochte zalen speelde.


Van Veen zette het hoe en het waarom nog een keer uiteen "Dit boek en deze dure voorstelling heb ik geschreven, omdat ik een jaar of wat geleden met de toenmalige minister van ontwikkelingssamenwerking, Jan Pronk, naar New York ben geweest, naar de wereldtop waar de rechten van het kind op het programma stonden. Die rechten van het kind, tientallen rechten werden gearticuleerd, op papier gezet en ondertekend. Vervolgens is er in mijn beleving weinig mee gebeurd. De rechten van het kind worden met voeten getreden. Horror!
Wat kun je als vader, liedjeszanger en artiest? Niet veel. Maar je kunt wel het verschil maken voor een paar mensen. De mensen die naar het theater komen en mensen die betrokken zijn bij verschillende projecten." Van Veen doelde daarmee op tal van kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden en Nederland om de rechten van het kind handen en voeten te geven, onder andere via de door hem in het leven geroepen organisaties Colombine en de Herman van Veen Foundation.

Een van de grootste problemen voor kinderen is aids. "Met name in Afrika. Door de horror van de ziekte zelf. Er vallen ongekend veel slachtoffers en er komen zoveel wezen. Veel mensen die sterven moeten hun kinderen achterlaten, kinderen voor wie absoluut geen toekomst is."

Aids komt ook terug in 'Verboden te lachen', zonder dat de ziekte overigens bij naam wordt genoemd. "Ja, hoe kun je op een milde manier die problematiek vormgeven? Zo is de voorstelling van Alfred Jodocus Kwak ontstaan. Kwak leest in de krant over een nare ziekte waarvan je je- weet-wel afvalt.
Hij wil daarvoor geld verzamelen, omdat hij denkt dat dat de oplossing is. Voor het medicijn Plak Tamol waarmee je je-weet-wel weer kunt aanplakken. Maar hij ontdekt dat de oplossing anders is. Geld is wel verschrikkelijk belangrijk. Maar de echte voorwaarden voor een oplossing zijn zaken als schoon water, respect, natuur, kennis, rechten, gezondheid. De eerlijke verdeling daarvan.

En de rechten van het kind dienen daarbij voorop te staan."



Herman Joustra