Algemeen Dagblad

Als ik nee zeg is dat het antwoord van een vrouw

1 juni 2005

Hoe vaak moet een mens stemmen tussen de tijd dat hij school heeft verlaten en in een verpleeghuis terechtkomt? Niet dat ik alle keren optimaal gemotiveerd was, maar de gang naar de school of het verpleeghuis in de buurt heb ik wel trouw gemaakt. Dat moest. Nou ja moeten, het is een verplichting jegens mijn (voor)ouders die niet (altijd) in vrijheid leefden, vind ik . Zo ook nu.


De stemkaart ligt al weken klaar op de derde traptrede. Het is de laatste dagen wel gebeurd dat ik de trap op voor Europa was maar toen ik vijf - minuten later afdaalde tegen. Toen ik dat onleesbare kabinetskrantje in de bus kreeg, zette dat kwaad bloed. Tegen.
Die tenenkrommende campagne. Helemaal tegen.
Maar wat heeft dat met de toekomst van Europa te maken? Voor.
Joshka Fischer werd van stal gehaald. Tegen. Nee voor.
Minister Bot zei dat cynici thuis moeten blijven. Tegen.
Ciska Dresselhuys tegen. Ik ook tegen.
Herman van Veen voor. Ik ook voor.
Alsnog heb ik me geprobeerd te verdiepen. Ik stikte in een moeras vol argumenten. Ik was voor én tegen. Toen liet ik mijn emoties maar weer eens spreken. Ik was tegen.

Bij Barend&Van Dorp met Freek (voor) aan tafel was ik voor. Gisteravond met Remkes- (voor) aan tafel tegen. Maarten van Rossum voor. Voor.

Maar geloofwaardige politici als Marijnissen en Rouvoet stemmen tegen. Tegen. Balkenende zegt ja. Nee! Maar Wilders zegt nee. Ja. Wat zo steekt is dat ik dacht dat ik overal een uitgesproken mening over had, maar ik twijfel ineens aan alles. Abortus. Doodstraf. Gekozen burgemeester. God. Is Michael Jjackson schuldig? Ik weet niet meer of ik voor of tegen ben.

Ik zie mijn stemkaart liggen op de derde traptrede en denk aan Willem van Hanegem. Hij; liet een van de belangrijkste beslissingen over aan zijn hond. Zou Willem wel of niét van Feyenoord naar Olympique Marseille gaan? Tegen zijn vrouw zei hij dat als de hond zou blaffen de transfer niet zou doorgaan. En vervolgens zei hij: "Bello poesjes! "En Bello blafte.

Ik dacht ook aan wijlen Kees Schilperoort. Hoeveel littstaten had Europa toen hij dat spelletje speelde? Enfin; bij hem mocht je geen ja of née' zeggen, anders was je af. Ik weet het niet meer. Als ik vandaag nee zeg dan is dat het antwoord van een vrouw. Ik zeg wel nee maar ik bedoel ja.

-Maar ik denk dat ik niet ga. Nee, ik ga niet Maar dan heeft die eikel van een Bot zijn zin. Hoor net dat Lucile Werner voor is. Ik geloof dat ik in opperste verwarring ben.

Had ik maar een hond.