de Telegraaf
JIP GOLSTEIJN

"'n Soloplaat is leuk maar duur speelgoed"

10 mei 1972

"Volgens mij heeft iedereen wel eens zin een eigen elpee te maken, en zeker mensen die normaal in groepsverband werken. Je moet het zo zien: de Golden Earrins is voor ons alle vier een Autobalm die gewoon rechtuit raat. Nu lokken de zijpaden, weet je wel." BARRY HAY zegt het enigszins vermoid-geroutineerd want hij is er de laatste dagen eea beetje iebel van geworden. van bet steeds nuar uitleggen dat de soloplaat "Only parrots, frogs and angels", die vanavond uitgebreid aan den volke wordt gepresenteerd in "Eddy Ready Go", niet inhoudt dat er onenigheid heerst in Neerlands beste popgroep aller tijden.

Hoewel Hay het commerciŽle belang van al die geruchten best inziet, is hij benauwd voor de overdreven aandacht die de elpee nu krijgt.
Hij zegt: "Je moet die solo-pogingen van zowel George Kooymans als mij zien als leuk, maar voor Polydor een beetje duur speelgoed. We maken ze, omdat we toevallig door een grote verkoop in groepsverband in de positie zijn ze te maken. Als George voor de Earring schrijft, dan komen er ook typische Earring-nummers uit. Ik kan dat niet of nauwelijks, ik heb er de grootste moeite mee. Omdat ik toch tamelijk produktief ben, blijft er van alles liggen en een selectie daaruit staat nu op "Only parrots, frogs and angels". Ik heb met dit repertoire doelbewust nergens op gemikt. Niet op een Earring-publiek, niet op een ander publiek. Ik heb geprobeerd een plaat te maken die ik zelf goed vond, zonder al te veel op de commercie te letten".

Hoe schrijft Hay zijn composities?

Razendsnel

Barry: "Dit zijn werkjes die razendsnel tot stand zijn gekomen. Op de w.c. of in de auto, terwijl ik voor het stoplicht stond te wachten. Ik houd van ongecensureerde, ruwe teksten. Zit er een filosofie achter de tamelijk raadselachtige titel "Only parrots, frogs and angels"?
May: "Het is de titel van een eigengemaakt sprookje. Hij slaat meer op de hoes dan op de inhoud van de plaat. Volgens het sprookje wonen er in een bepaald stadje alleen maar kikkers, papegaaien en engelen. Een kikker kan door heel goed te leven op de lange duur een papegaai worden en een papegaai wordt op zijn beurt - als hij heel erg zijn best doet een goed beest voor zijn medescholieren te zijn - een engel.
Tussen de drie groepen onderling bestaat een prima verhouding. Alle engelen zijn erg tof met de kikkers: ze leggen ze uit hoe ze zo snel mogelijk ook een engel kunnen worden.

in plaats van zich heel elitair :e gedragen. Dat zou in de gewone maatschappij volgens mij ook zo moeten gaan".
Waar komt dat sprookje vandaan? Barry Hay: "Uit mijn hersenen. Ik heb heel wat van die dingen bedacht, waarvan ik dacht: Daar ga ik ooit nog eens iets mee doen. Toen de gelegenheid zich voordeed deze elpee te maken, was het moment daar".

"Only parrots, frogs and angels" doet - zeker voor een zanger van de Golden Earring - nogal lief, om niet te zeggen vaag, aan.
Hay: "Ja, dat kan ik me wel voorstellen. Zo'n nummer als "Sometimes, three times" is eigenlijk geen echte song, maar een op muziek gezette collage van stemmingen, die ik zo heb geprobeerd te registreren".

Snarenfietser

Er hebben wel ontzettend veel mensen aan de plaat meegewerkt.
Barry: "Ja, ik heb naast de vaste sessieploeg Hans en Jan Hollestelle plus Louis Debij nog een heleboel toegevoegd. Leadgitaar speelt bijvoorbeeld Frank v. d. Kloot, een totaal onbekende 19-jarige Hagenaar, die het volgens mij in deze business wel zal redden. Hij is nog wel een beetje snelle snarenfietser, maar dat trekt wel bij.
Het meest trots ben ik echter op de medewerking van Herman van Veen, die op de plaat de elektrische viool bespeelt. Herman is werkelijk fantastisch. Een grote ster, of hij nou wil of niet. Ik merkte dat hij heel moeilijk, zeg maar gerust onmogelijk, voor particulieren te bereiken is. Dingen die niets met zijn leven en werk te maken hebben, bereiken hem gewoon niet, maar zijn manager. Aanvankelijk moest ik daaraan wennen, maar later vond ik dat toch wel erg goed. Ik ben er jaloers op. Ik zou ook wel gevrijwaard willen worden voor weggelopen meisjes uit Beetsterzwaag en Honselersdijk, die 's morgens om acht uur van station Hollandse Spoor opbellen".

Het is bekend dat de Earring nogal tof is met Cuby en the Blizzards. Waarom doet Eeico Gelling niet op de solo-piaat met Barry Hay mee?
Hay: "Dat vraagt iedereen. Nou, het zit gewoon zo: ik vind mezelf als muzikant gewoon niet goed genoeg om tegen een formidabel talent ais Eeico te zeggen: Dit speel ik, dan speel jij dat. Dat kan gewoon voor mijn gevoel niet. Het kan wel bij de Hollestelles en Debij, want voor hen is het gewoon hun vak om andermans wensen zo goed mogelijk in muziek te vertalen.

Als ik nou strikt eerlijk ben, heb ik willen vermijden dat Eeico bijvoorbeeld zei: "Zeg Barry, wat jij daar wil, dat kan gewoon niet. Dat is muzikaal onjuist". Dan had ik mij zwaar gehandicapt gevoeld, terwijl ik nu gewoon in vrijwel alles mijn zin kon doordrijven".

Is het overdreven te zeggen dat Barry Hay de minst onderlegde muzikant van alle Earrings is?
Barry: "Nee hoor, dat is volkomen juist gesteld. Ik ben de minst professionele muzikant, die de meeste instrumenten bespeelt, zonder op ook maar eentje ervan virtuoos te zijn. Ik ben in de eerste plaats zanger in een goede groep.
Want de Earring is een erg goeie groep hoor, daar verkijken een hoop mensen zich wel eens op".JIP GOLSTEIJN