Gooi en Eemlander

Moet Harlekijn naar Maartensdijk?

Oud-Maartensdijk wil Herman van Veen niet

5 mei 1977

MAARTENSDIJK - De vestiging van Harlekijn BV op het nieuwe industrieterrein van Maartensdijk stuit op principiële bezwaren bij de SGP. De produktiemaatschappij van cabaretier Herman van Veen zou niet passen in het dorp, zoals het raadslid Rijksen dinsdagavond verklaarde. Hij maakte duidelijk in de financiële commissie, niet akkoord te kunnen gaan met een vestiging. "Het bedrijf hoort hier niet thuis", zo luidde zijn argumentatie.


De commissie kon zich overigens verenigen met de verkoop van een zestal kavels in het nieuwe industrieterrein aan Maartensdijkse bedrijven. Ook Harlekijn, dat nu gebruik maakt van het oude gemeentehuis van Westbroek, is een kandidaat voor een stuk grond van ruim 2000 m*. De verhuizing ïs een gevolg van de plannen van het gemeentebestuur om dit oude gebouw te verkopen. De huur is echter nog niet opgezegd. Volgens directeur A. Verstijnen van Harlekijn is er op dit moment sprake van "vriendelijk overleg."

De heer Rijksen kreeg de steun van CHU-er L. S. van Rooij bij zijn verzet tegen Harlekijn. Volgens hem is Harlekijn geen Maartensdijks bedrijf en kon alleen in de gemeente binnenkomen omdat het oude gemeentehuis de hoogste huur op moest brengen. In ieder geval moest er in de voorwaarden een beding worden opgenomen dat werken op zondag verbood. VVD en PvdA-woordvoerders dachten er duidelijk anders over. Zij geloofden dat de Algemene Politieverordening al voldoende was om het werken op zondag tegen te gaan, zoals dat ook bij andere bedrijven gebleken was. Verder leefde bij de socialist I. Meijer veel meer de vrees dat uitbreiding van het bedrijf een extra druk op de Maartensdijkse woningmarkt veroorzaken.

Harlekijn werkt nu ongeveer zes jaar vanuit Westbroek. In het oude gemeentehuis zijn de afdelingen theaterprodukties, platenprodukties en redactie van het blad "Harlekijn" gevestigd. Er werken in totaal zo'n zeven man. Vanaf volgende week, dit althans is de bedoeling, gaat Harlekijn zelf platen opnemen. Deze afdelingen zullen worden overgeplaatst naar Maartensdijk.

Bevolking

Over de bestemming van het gemeentehuis is nog niets bekend, maar verwacht wordt dat een overheidsbedrijf het gebouw aankoopt. Gedacht wordt hierbij aan het nieuwe waterschap De Vecht. De eventu verkoop stuit echter op tegenstand binnen Westbroek. De bevolking ziet liever een sociaal-cultureel ontmoetingscentrum.

De niet controversiële kandidaten voor een stuk grond zijn Smederij Constructiebedrijf Evers & De Wilde dat nu "erg ongelukkig" aan de Otto Doornenbalweg gevestigd groothandel J. Kersten BV uit Groenekan (verlichting); Communicatie Techniek Klaren, eveneens te klein gehuisvest aan de Tolakkerweg (telefoon beantwoorders) en melkhandelaar van Voorst en bakker J. Kramer uit Maartensdijk. In totaal moet de 9000 vierkante meter ongeveer ƒ 750.000 opbrengen.