de Telegraaf
Heleen Hermans

Herman niet meer de Harlekijn

7 mrt 1973

Herman van Veen is met een nieuw programma naar Carré gekomen. Een nieuw programma en een nieuwe Herman van Veen.


Want hij niet meer zo de Harlekijn,de onvermoeibare springer van weleer. Dit nieuwe programma is veel ingetogener , op enkele uitschieters na. Wel staat hij nog de hele avond geweldig in het zweet te werken, maar het is allemaal' sipeler geworden, er komt minder show aan te poas. De teksten zijn nog belangrijker geworden dan ze al waren.

Of dat een verandering ten goede is, is een tweede. Ik geloof het eigenlijk wel, alleen Herman van Veen is nog niet helemaal omgeschakeld, en daarom hinkt zijn show hier en daar op twee gedachten.

DWAAS

Het is heerlijk om hem dwaas te zien springen, en aan een tang touw over het toneel te zien slingeren, het is al even fijn om hem zijn poŽtische liedjes en verhaaltjes te horen brengen, en toch is de overgang tussen die twee zaken vaak te abrupt in deze show.
Herman van Veen kan geweldig veel. Dat heeft hij vroeger laten zien, dat wordt ook nu weer meer dan duidelijk. Hij zingt, hij speelt viool en gitaar, hij vertelt verhaaltjes en dat alles met een uitstekende timing en een goed gevoel voor wat net nog kan. Daardoor is hij toch steeds boeiend om naar te kijken en te luisteren. En natuurlijk is er nog zijn prima begeleiding, de Contraband.

GRAPJES

In de nieuwe show zijn veel liefdesliedjes, veel liedjes over kinderen, sprookjesachtig en poŽtisch. Daarnaast spreekt Herman zijn maatschappij kritiek wat onomwondener uit dan vroeger, maar spaart zichzelf ook niet; en alles even afgeladen met woordspelingen en grapjes.
Men moet voortdurend op zijn tellen passen om niet iets te missen. Want juist die kleinigheden maken de show van Herman van Veen zo boeiend.
Ik zou niet exact kunnen zeggen waaraan het ligt dat ik deze show minder vond dan de vorige. Misschien is Herman van Veen in zijn "nieuwe stijl"- programma niet helemaal op zijn plaats in Carrť, en had hij beter een kleiner theater kunnen kiezen. Ik hoop dat het dat is, want Herman kan er wat van, en werkt er hard voor om dat te laten zien ook.HELEEN HERMANS.