Côte & Provence
René de Ridder

13 vragen aan Herman van Veen

12 juni 2012

Interview Behalve muzikant en entertainer is Herman van Veen (67) ook schilder. In augustus is er een expositie van zijn recente schilderijen en werken op papier te bewonderen in Salernes, in de Var. Op 25 augustus geeft Van Veen, die een deel van het jaar tussen Grasse en Vence in de Alpes-Maritimes woont, er een exclusief recital.


1. Wat is de attractie van schilderen voor (veel) mensen die op een ander artistiek terrein hun brood verdienen?
"Ik ben gaan schilderen na de dood van mijn ouders, alsof ik iets wilde bewaren. Iets dat mijn vader fascineerde maar niet meer kon. Ik ben verder gegaan waaraan hij begonnen is. Het is mij vertrouwd. Nee, ik ervaar het niet als iets anders. Kijk, ik heb het geluk dat ik kan leven van de dingen waarvan ik hou: zingen, spelen, tuinieren, schilderen, schrijven. Ja, ik ben een bevoorrecht man."

2. 'Spiegelt' u zich als schilder aan anderen?
"Nee, nee! Ik kan mij niet aan anderen spiegelen, want dat wat ik schilder is wat ik als het ware beleef in kleur Het zijn misschien wel gestolde momenten op linnen. Als zo'n doek klaar is, begint de spiegeling pas omdat dan soms iemand zegt:'Dat lijkt wel die-of-die, dat rood, dat blauw, dat zwart.' Maar het is mijn beleving."

3. In uw tweede huis in Zuid-Frankrijk?
"In Frankrijk hebben wij een heerlijk huis aan de voet van de Alpes-Maritimes. Daar kunnen wij door de dennen- en eikenbomen heen nu al 28 jaar een stukje van de zee zien. Ons 'vossenhol', zo heet ons huis in het Frans, ligt tussen Vence en Grasse, daar waar de viooltjes bloeien, wilde zwijnen onder hekken door kruipen, buren met bosmaaiers in de weer zijn, en joggers bovenlangs rennen. We zijn er vooral om het licht, de lucht en de warmte."

4. Hoezo Zuid-Frankrijk?
"Vroeger gingen we altijd op vakantie in Portugal met de hele familie en aanhang in een dik vliegtuig. Dat werd veel te duur; dus dachten we: waar hebben ze nog meer dat weer? En wat ik zei: het licht en de lucht."

5. Hoe ziet uw ideale Zuid-Franse dag eruit?
"Nou, ik sta verbluffend vroeg op, ga dan naar de bakker voor mijn chocoladebroodjes, haal de kranten, de hele meute Frans, Duits, Engels en Nederlands, lees die bij voorkeur op het terras met ongezond veel koffie.
"Dan ga ik schrijven of in de tuin werken, lunch met een voorzichtige rosé, waarna ik wel ergens móet gaan liggen. Word dan gewekt door de noodzaak van de sport: volg al sinds mijn vroegste .jeugd de Tour de France. Mis geen col, geen sprint.
'Voor het eten mag ik graag met vrouw, vrienden of kinderen gaan wandelen. En na het lange avondeten 's avonds lezen of een serie zien, kletsen, naar de sterren kijken."

6. Prettige buren?
"We hebben het geluk lieve buren te hebben. Beneden is een boerderij. Hun zoon helpt ons in de tuin. Zijn grootvader en grootmoeder hebben een herberg voor mensen die van natuur houden en geen vlees eten. Aan de ene kant woont een man die blokfluit speelt, aan de andere kant een vrouw die nu verdrietig is omdat haar Franse man is overleden."

7. Fransen zijn toch arrogant, oordelen veel Nederlanders en Vlamingen?
"Nee, nee, ik vind de Fransen, als je dat al zo generaliserend kunt zeggen, niet arrogant. Ik heb hier veel vrienden en speel er vaak. De Fransen die ik ken zijn hartelijk, vrolijk slordig en nooit op tijd. Maar op één of andere manier komt de sleutel toch altijd in het slot."

8. Het verschil tussen Noord en Zuid, Europa, Frankrijk?
"Dat is niet typisch Frans. Ook in Nederland zijn er verschillen tussen wie in het noorden en het zuiden woont. Dat vindt zijn oorsprong natuurlijk vooral in de geschiedenis. Maar wordt er in het katholieke zuiden anders gehost dan in Heerenveen bij het WK-schaatsen? Ik denk het niet. De aanleidingen zijn verschillend."

9. Schrijft, componeert, schildert u 'anders' als u in Frankrijk bent?
"Ik ben het volledig met Reinbert de Leeuw eens die in jullie blad zei dat Bach anders gecomponeerd had als hij in Zuid-Frankrijk was geboren. Het licht heeft een grote invloed, niet anders dan de afwezigheid van sommig licht in Nederland."

10. Volgt u de Franse politiek?
"Zo goed als ik kan. Nee, niet elke revolutie begint in Frankrijk. En dat het homohuwelijk in Frankrijk nog verboden is, vind ik pervers. Het verschil tussen Sarkozy en Hollande zal mijns inziens uiteindelijk niet zo groot blijken te zijn. Het zijn pragmatici."

1l. Eten in Frankrijk?
"Ik heb het geluk getrouwd te zijn met een Franstalige vrouw, geboren op de Belgisch-Franse grens. Een vrouw die een moeder heeft met kookhanden, tot mijn vreugde door mijn vrouw geërfd. "Mijn kookkunst beperkt zich tot het virtuoos bakken van een ei, een tongetje en soms lukt ook een biefstuk Wat mijn vrouw vermag is raadselachtig lekker gemaakt en vindt haar traditie in die verbluffende Franse keuken. Het beste adresje waar je mij kunt vinden, is thuis."

12. Vergt een optreden in Parijs een andere voorbereiding dan een voorstelling in Nederland?
"Spelen in Frankrijk vind ik heerlijk omdat het strak moet zijn. Mijn Frans is niet zo goed dat ik simpelweg kan gaan staan improviseren. Ik moet bij de les blijven waardoor de kwaliteit gaat zitten in de vertoning. Waag het niet te improviseren, behalve dan instrumentaal of met wonderlijke pasjes. "We spelen nu zo'n 40 jaar elke 3 jaar voornamelijk in Parijs, Salie Gaveau, Olympia, l'Espace Pierre Cardin. Ik hoop dat dat nog lang mag duren."

13. Nederland of Frankrijk?
"Nederland natuurlijk."



Herman van Veen exposeert van 11 tot en met 25 augustus 2012 in de villa 'Fondation Herman Krikhaar' in Salernes, Route St. Bartbélemy.
Kijk op www.hermankrikbaar.com



René de Ridder